Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


archlinux_installation

Πρόλογος

Ο οδηγός αυτός είναι παλιός οπότε ακολουθήστε τον επίσημο.

Wiki για το Archlinux υπάρχουν πολλά και εξαιρετικά. Έτσι αυτό εδώ δεν φιλοδοξεί να τα φτάσει ή να τα ξεπεράσει αλλά απλά να τα συμπληρώσει ως πιο μικρό και συμπαγές για υπολογιστές προσωπικής χρήσης. Στόχος του είναι η εγκατάσταση του Archlinux σε έναν καινούργιο καθαρό Η/Υ στον ελάχιστο χρόνο και με τον λιγότερο κόπο. Προφανώς τα κύρια βήματα ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις αλλά δεν θα γίνει αναφορά σε αυτές.

Για το Archlinux μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του: http://www.archlinux.org/ Αν διαβάσετε προσεκτικά θα διαπιστώσετε ότι η φιλοσοφία αυτού του wiki είναι σύμφωνη με την έννοια της απλότητας της διανομής.

Τέλος, αυτό το wiki δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και είναι πιθανό να μην ολοκληρώσετε με επιτυχία την εγκατάσταση αν το ακολουθήσετε. Διαβάστε το πρώτα όλο και εφόσον δεν έχετε κενά, συνεχίστε διαφορετικά ξεκινήστε από το επίσημο wiki στην διεύθυνση: https://wiki.archlinux.org/index.php/Installation_Guide

Διαπιστώσατε κι εσείς ότι ο οδηγός αυτός είναι παλιός ; Ακολουθήστε τον επίσημο και μην προχωρήσετε μετά τον Πρόλογο χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Τέλος, αν θέλετε έναν οδηγό καθαρό από αυτοματισμούς ρίξτε μια ματιά σε αυτόν ενώ αν έχετε κι άλλες ανησυχίες δείτε και έναν ανεπίσημο γερμανικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ Μην συνεχίσετε αν δεν διαβάσατε και κατανοήσατε καλά αυτόν τον Πρόλογο ΠΡΟΣΟΧΗ

Πρώτο βήμα

Το πρώτο βήμα για την επιλογή μιας διανομής GNU/Linux είναι η μελέτη της φιλοσοφίας της. Εφόσον η φιλοσοφία του Archlinux -μέσω της μελέτης της- σας ικανοποίησε συνεχίστε :-)

Απαραίτητα

Ένας Η/Υ με τουλάχιστον 512Mb, ενδεικτικά 1Gb και προτεινόμενα 2Gb μνήμης RAM. Επίσης ΚΑΘΑΡΟΣ σκληρός δίσκος χωρητικότητας από 32Gb, ενδεικτικά 64Gb και προτεινόμενα 128Gb. ( Αν ο σκληρός δίσκος δεν είναι ΚΑΘΑΡΟΣ είτε καθαρίστε τον σβήνοντας ότι διαμερίσεις (partitions) έχει είτε βρείτε άλλο wiki :-) ) Ένα CD ή USB Stick με την τρέχουσα εικόνα του Archlinux την οποία λαμβάνουμε από εδώ: http://www.archlinux.org/download/ Οδηγίες για την καταγραφή μιας εικόνας σε cd ή usb stick εδώ: https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_Installation_Media Επίσης μια ενσύρματη σύνδεση στο δίκτυο με DHCP για ευκολία και γνώση της αρχιτεκτονικής του επεξεργαστή (32/64bit) και της κάρτας γραφικών (ATI, NVIDIA ή άλλη).

Πρώτη εκκίνηση

Εκκινούμε τον Η/Υ από το CD ή το USB Stick. Επιλέγουμε Archlinux και την αρχιτεκτονική που επιθυμούμε και είναι συμβατή με τον υπολογιστή μας και συνεχίζουμε. Μόλις δούμε την μαύρη οθόνη σύνδεσης επιλέγουμε χρήστη root και ότι συνθηματικό μας υποδεικνύει και συνδεόμαστε με το κέλυφος της διανομής στο cd.

Εκτέλεση προγράμματος εγκατάστασης

Εκτελούμε το πρόγραμμα εγκατάστασης όπως αυτό μας υποδεικνύεται από την διανομή και εκτελούμε τα βήματα του προσεκτικά. Διαβάζουμε κάθε φορά την οθόνη και επιλέγουμε τα πλέον προφανή και κατάλληλα για την περίπτωσή μας. Επιλέγουμε την εγκατάσταση μέσω δικτύου από τον πλησιέστερο server στην περιοχή μας. Εάν δεν επιτευχθεί επιτυχής σύνδεση με το διαδίκτυο σταματάμε.

Χειροκίνητη διαμέριση δίσκου

( Θυμίζουμε ότι ο δίσκος είναι καθαρός από οτιδήποτε ) Στο wiki αυτό συνιστούμε την διάκριση του δίσκου σε τέσσερις τομείς:

* sda1 /boot με 128 Mb (υπεραρκετά) με διαμόρφωση ext2 (απλή, αξιόπιστη και γρήγορη),

* sda2 / ελάχιστο 12Gb ενδεικτικά 24Gb προτεινόμενα 32Gb με διαμόρφωση ext4 (σύγχρονη, αξιόπιστη, ασφαλής και γρήγορη),

* sda3 swap με τουλάχιστον 512Mb ενδεικτικά ίσο με το 50% της μνήμης RAM του συστήματός μας (με διαμόρφωση swap προφανώς ;-) ) και

* sda4 /home τα υπόλοιπα με διαμόρφωση ext4 (σύγχρονη, αξιόπιστη, ασφαλής και γρήγορη).

Εγκατάσταση λογισμικών και ρύθμιση αρχείων συστήματος

Επιλέγουμε για εγκατάσταση το προτεινόμενο πακέτο και την ολοκληρώνουμε, επιλέγουμε συνθηματικό υπερχρήστη (root) και στο τέλος της διαδικασίας κάνουμε επανεκκίνηση. Σε περίπτωση που δεν αφαιρέσουμε το cd ή το usb stick επιλέγουμε εκκίνηση από τον σκληρό δίσκο.

Πρώτη εκκίνηση από το σύστημά μας

Η πρώτη εκκίνηση από το σύστημά μας μας βγάζει στην γνωστή τώρα πια μαύρη οθόνη. Συνδεόμαστε ως root με το συνθηματικό της επιλογής μας και με γεια μας το νέο μας σύστημα ;-)

Ρυθμίσεις δικτύου

Συνετό είναι να τσεκάρουμε την σύνδεση του δικτύου με ένα ping www.fsf.org Αν δεν λειτουργεί ελέγχουμε το αρχείο /etc/rc.conf:

  ...
  # DHCP example
  interface=eth0
  address=
  netmask=
  broadcast=
  gateway=
  ...

Ρυθμίσεις locale

Για να έχουμε ελληνικές ρυθμίσεις στα locale settings αρκεί να ενεργοποιήσουμε τις γραμμές με el_GR (και en_US ή όποιες άλλες θέλουμε) στο αρχείο /etc/locale.gen. Στην συνέχεια με locale-gen τις ενεργοποιούμε και είναι διαθέσιμες σε κάθε επανεκκίνηση. ΠΡΟΣΟΧΗ! DEAMON_LOCALE=“yes” στο /etc/rc.conf :-) Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το locale ρυθμίστε στο /etc/rc.conf το locale που θέλετε πχ LOCALE=“en_US.UTF-8” ΚΑΙ DAEMON_LOCALE=“no”.

Ρυθμίσεις pacman

Ο pacman είναι «ο άνθρωπός μας» για τα πακέτα. Ας τον ρυθμίσουμε…

Αρχείο /etc/pacman.conf

Αφήνουμε ενεργά τα παρακάτω: προσθέτουμε το [archlinuxfr] για να έχουμε AUR και το [multilib] στα συστήματα 64b για να μπορούν να βάλουν και πακέτα των 32b:

  ...
  [core]
  Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
  [extra]
  Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
  [community]
  Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
  [archlinuxfr]
  Server=http://repo.archlinux.fr/$arch
  [multilib]
  Include = /etc/pacman.d/mirrorlist
  ...

Αρχείο /etc/pacman.d/mirrorlist

Αφήνουμε σχολιασμένα (με #στην 1η στήλη) όλα τα άλλα εκτός από αυτά της Ελλάδας. Στο παράδειγμα άλλαξα την σειρά τους από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο ping time και πρώτα τα ftp:

  ## Greece
  Server = ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux/archlinux/$repo/os/$arch
  Server = http://ftp.ntua.gr/pub/linux/archlinux/$repo/os/$arch
  Server = ftp://ftp.otenet.gr/pub/linux/archlinux/$repo/os/$arch
  Server = http://ftp.otenet.gr/linux/archlinux/$repo/os/$arch
  Server = ftp://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/archlinux/$repo/os/$arch
  Server = http://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/archlinux/$repo/os/$arch

Αρχικοποίηση – Ενημέρωση

Τρέχουμε για την αρχικοποίηση του pacman

  pacman-key --init

( Αυτή η εντολή δημιουργεί ένα μοναδικό κλειδί για το σύστημά μας. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί μια τυχαία πληκτρολόγηση χαρακτήρων. Όσοι βιάζονται μπορούν με Ctrl-Alt-F2 να ανοίξουν μια νέα κονσόλα και να πληκτρολογήσουν την εντολή cat /dev/urandom. Αφήστε την να τρέξει για 1-2 λεπτά. Μην ανησυχείτε για τους χαρακτήρες και τα μπιπ :-). Τερματίστε την με Ctrl-C. Αποσυνδεθείτε με Ctrl-D ενώ με Ctrl-Alt-F1 επιστρέφετε στην αρχική κονσόλα. )

και

  pacman-key --populate archlinux

ενώ για την ενημέρωση του συστήματός μας

  pacman -Syyu

Πρώτο πακέτο εγκαταστάσεων

  pacman -S yaourt xorg-server xorg-xinit xorg-utils xorg-server-utils mesa mesa-demos sudo dbus

Προσθέτετε επιπλέον:

Για ΑΤΙ=:

  xf86-video-ati

ενώ για NVIDIA:

   nvidia nvidia-utils ( για παλαιότερες κάρτες nvidia δείτε εδώ: https://wiki.archlinux.org/index.php/NVIDIA )

Για gnome:

  gnome gnome-extra gdm gnome-tweak-tool

ενώ για KDE:

  kde kdebase-workspace

Σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε το GNOME για περιβάλλον εργασίας, αντικαθιστούμε τα group και τα πακέτα που σχετίζονται με το GNOME, με τα αντίστοιχα του περιβάλλοντος που θέλουμε (για παράδειγμα αν θέλουμε το KDE για περιβάλλον εργασίας, τότε χρησιμοποιούμε το group kde στη γραμμή των πακέτων όπως αναφέρεται πιο πριν). Επίσης αν έχουμε άλλη κάρτα γραφικών (πχ NVIDIA) αντικαθιστούμε το αντίστοιχο πακέτο του οδηγού (πχ για NVIDIA είναι το πακέτο nvidia).

Αρχείο /etc/rc.conf

Προσθέτουμε στο τέλος του αρχείο τον δαίμονα dbus μετά από όσους έχουμε ήδη:

  DAEMONS=(hwclock syslog-ng network netfs crond dbus)

(αν έχετε περισσότερους αγνοείστε τους απλά βάλτε τον dbus στο τέλος)

Αρχείο /etc/inittab

Σχολιάζουμε με # αυτή την γραμμή

  #id:3:initdefault:

και ξεσχολιάζουμε αυτή:

  id:5:initdefault:

Επίσης ξεσχολιάζουμε την γραμμή του gdm (GNOME)

  x:5:respawn:/usr/sbin/gdm -nodaemon

ή του kdm (KDE)

  x:5:respawn:/usr/bin/kdm -nodaemon

ΠΡΟΣΟΧΗ: σε κάθε περίπτωση ΜΟΝΟ ΜΙΑ επιλογή απ'τις δύο ;-)

Προσθήκη χρηστών

Προσθέτουμε τουλάχιστον ένα χρήστη με την εντολή:

  adduser

έστω new_user για παράδειγμα. Mε την εντολή visudo του δίνουμε ίδια δύναμη με τον root γράφοντας κάτω από την γραμμή του root μια ίδια για αυτόν, για παράδειγμα:

  root ALL=(ALL) ALL
  new_user ALL=(ALL) ALL

Επανεκκίνηση

Κάνουμε επανεκκίνηση με την εντολή:

  shutdown -r now

Πρώτη εκκίνηση από το σύστημά μας με γραφικό περιβάλλον

Καλώς ήρθατε στο νέο γραφικό περιβάλλον του υπολογιστή σας. Απομένει η εγκατάσταση των πακέτων που επιθυμείτε διότι το σύστημά μας είναι άδειο. Αυτό θα το κάνουμε με χρήση της εντολής yaourt πχ:

  yaourt -S amsn archlinux-special-wallpapers archlinux-wallpaper armagetronad artwiz-fonts banshee boinc chromium cinepaint cmake codeblocks  dcraw dropbox encfs enemy-territory firefox flashplugin-beta frozen-bubble gcc-fortran gdal geany ghex gimp gimp-ufraw gnome-commander google-earth google-talkplugin grass gstreamer0.10-python gstreamer0.10-ugly gstreamer0.10-ugly-plugins gwibber hdf5 hugin hunspell-el hunspell-en jre libreoffice-base libreoffice-calc libreoffice-common libreoffice-draw libreoffice-en-US libreoffice-gnome libreoffice-impress libreoffice-math libreoffice-writer meld mlocate mumble nexuiz ntfs-3g openssh pingus python python-numpy python-scipy qgis rawstudio rawtherapee sane seamonkey skype texlive-most texlive-lang texmaker telepathy-gabble telepathy-haze thunderbird torcs ttf-bitstream-vera ttf-ubuntu-font-family unrar vim warsow warsow-data worldofpadman 

Επιπλέον: σε 64b αρχιτεκτονική:

  lib32-libxrender lib32-v4l-utils lib32-gtk2 lib32-libpulse

σε GNOME:

  nautilus-open-terminal nautilus-dropbox

( αυτές έτρεξα και όπως βλέπετε στο δικό μου Arch+GNOME έβαλα πολύ πράμα ;-) μην την αντιγράψετε. Αν δεν ξέρετε τι θέλετε διαβάστε την και χρησιμοποιείστε ότι γνωρίζετε και θέλετε )

Με την εντολή:

  yaourt -Syuua && yaourt -Qdt

γίνεται ενημέρωση του συστήματος μας και καθάρισμα από άχρηστα πακέτα. Επανεκκίνηση χρειάζεται μόνο σε περίπτωση ενημέρωσης πυρήνα, γραφικού περιβάλλοντος ή άλλου λογισμικού εκκίνησης όπως πχ δίκτυο ( βλ. δαίμονες στο /etc/rc.conf )

Τώρα πια το σύστημά σας είναι έτοιμο. Απομένουν μόνο οι προσωπικές σας ρυθμίσεις (email, chat, κ.α.) και επιλογές (wallpaper, γλώσσα, κ.α.)

Καλή και προπαντός, λέφτερη χρήση ;-)

archlinux_installation.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2020/11/21 09:52 (εξωτερική τροποποίηση)