Πίνακας Περιεχομένων

Το SSH (Secure Shell) είναι ένα πρωτόκολλο σύνδεσης δικτύων (network protocol) που επιτρέπει την ασφαλή σύνδεση ενος υπολογιστή Α με έναν “απομακρυσμένο” υπολογιστή Β είτε μέσω γραφικού περιβάλλοντος, είτε μέσω γραμμής εντολών. Με το πρωτόκολλο αυτό μπορούμε να διαχειριστούμε πλήρως τον “απομακρυσμένο” υπολογιστή Β. Παρακάτω, θα δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία σε μια διανομή linux (Ubuntu).

Το Πρόβλημα

Πρόβλημα 1: Έχετε 2 υπολογιστές συνδεδεμένους στο ίδιο router μέσα στο σπίτι σας και θέλετε να μεταφέρετε ένα αρχείο από τον Α στον Β.

Πρόβλημα 2: Έχετε 1 υπολογιστή στο χωριό σας με τις φωτογραφίες από τις διακοπές σας και 1 υπολογιστή στο σπίτι σας και θέλετε να δείξετε τις φωτογραφίες στους φίλους σας.

Πρόβλημα * : Έχετε 2 υπολογιστές και θέλετε από τον Α να μπείτε και να διαχειριστείτε τα αρχεία του Β.

Η Λύση (Για σύνδεση απο Α->Β)

0. Εγκαταστήστε ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 2 Η/Υ από το Software Center (Applications → Software Center) το πρόγραμμα 'secure shell client and server (metapackage)'. Είναι η πρώτη επιλογή όταν κάνετε search για “ssh”.

1. Εύρεση 'ip address' του Β.

1a. Περίπτωση μέσω τοπικού δικτύου (δλδ. υπολογιστές συνδεδεμένοι στο ίδιο router). Μάθετε την 'ip address' του υπολογιστή στον οποίο συνδέεστε (δλδ. του Β). Αυτό γίνεται απλά πηγαίνοντας από τον υπολογιστή B στην γραμμή εντολών (Applications → Accessories → Terminal) και γράφοντας:

  ifconfig -a

Από το σεντόνι που θα σας τυπώσει στην οθόνη σας ενδιαφέρει μόνο η δεύτερη γραμμή και συγκεκριμένα το inet addr. Έστω για το συγκεκριμένο παράδειγμα ότι inet addr:192.168.1.4

1b. Περίπτωση μέσω internet (δλδ. υπολογιστές μη συνδεδεμένοι στο ίδιο router). Στην συνήθη περίπτωση που έχετε δυναμική (μεταβλητή) 'ip address' το router δείχνει στο διαδίκτυο διαφορετική 'ip address' κάθε φόρα. Οπότε, μαθαίνετε την 'ip address' του Β από κάποιο site (google: what is my ip) ή γίνεστε μέλος σε κάποιο site που μπορείτε να βλέπετε ανα πάσα στιγμή τις 'ip adresses' των υπολογιστών που σας ενδιαφέρουν από οπουδήποτε.

2. Από τον υπολογιστή Α πηγαίνετε Places → Connect to Server.

3. Στο παραθυράκι που ανοίγει επιλέξτε:

Πατήστε connect. Την πρώτη φορά θα σας ειδοποιήσει ότι συνδέεστε σε άγνωστο υπολογιστή. Επιλέξτε 'Log in anyway'.

Τέλος, θα σας ζητήσει τον κωδικό του χρήστη (δλδ. τον κωδικό σας στον υπολογιστή Β). Τον βάζετε και έχετε συνδεθεί.

Ασφαλέστερη Σύνδεση

Αν θέλετε μπορείτε να αλλάξετε το port μέσω του οποίου πραγματοποιείται η σύνδεση (Port: 22) για μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό γίνεται ως εξής:

0. Από την γραμμή εντολών (Applications → Accessories → Terminal) κατευθυνόμαστε στο αρχείο εντολών του SSH γράφωντας:

  sudo gedit /etc/ssh/sshd_config

Στην τέταρτη γραμμή βρίσκουμε: Port 22, το οποίο αλλάζουμε σε αυτό που επιθυμούμε (π.χ. 2222).

1. Κάνουμε το συγκεκριμένο port Port Forward στο router.

Σημείωση: Αν είναι ενεργοποιημένο to firewall στο Ubuntu (default δυστυχώς δεν είναι) θα πρέπει να γίνει επιτρεπτή η πρόσβαση στο επιθυμητό port (π.χ. 2222). Ένας απλός και εύχρηστος διαχειριστής του firewall είναι ο Firestarter.

2. Εγκαθιστούμε από το synaptic (System → Administration → Synaptic Package Manager) το Firestarter.

3. Ανοίγουμε το Firestarter (System → Administration → Firestarter) πηγαίνουμε στο 'tab' Policy (Editing = Inbound trafic Policy) και στο παράθυρο Allow service κάνουμε προσθήκη το Port που θέλουμε. Συγκεκριμένα:

Είσαστε έτοιμοι και ασφαλέστεροι!!!

Σύνδεση μέσω γραμμής εντολών

Για να συνδεθείτε από το τερματικό αφού το ανοίξετε πληκτρολογείτε:

ssh username@ip-address -p port

όπου:

Και έχετε συνδεθεί στο home σας του “απομακρυσμένου” pc!!!