Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


python

Σύγκριση εκδόσεων

Εδώ βλέπετε τις διαφορές μεταξύ της επιλεγμένης έκδοσης και της τρέχουσας έκδοσης της σελίδας.

Σύνδεσμος σε αυτή την προβολή διαφορών.

Προηγούμενος έλεγχος και από τις δύο πλευρές Προηγούμενη αναθεώρηση
Επόμενη αναθεώρηση
Προηγούμενη αναθεώρηση
python [2020/01/09 13:55]
chiossif προσθήκη στην pow
python [2021/03/18 10:49] (τρέχουσα)
176.58.194.132 [Λίγα Μαθηματικά]
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 ======Καλωσορίσατε στην Python!====== ======Καλωσορίσατε στην Python!======
-To wiki αυτό έγινε για να προσφέρει υποστήριξη για την Python, μια εναλλακτική και ανοιχτή γλώσσα προγραμματισμού που πραγματικά μπορεί κανείς να μάθει να προγραμματίζει σε αυτήν σε 20 λεπτά! Για πιο σοβαρή ενασχόληση με την γλώσσα είναι καλύτερο κάποιος να διαβάσει το [[http://docs.python.org/tut/ | Python Tutorial - Guido van Rossum]] είτε το [[http://getpython3.com/diveintopython3 | Dive Into Python]] είτε το [[https://python.swaroopch.com/ | A Byte of Python]] είτε πολλά πολλά άλλα ελεύθερα διαθέσιμα εγχειρίδια και στα Ελληνικά: [[https://eclass.uop.gr/modules/document/file.php/CST316/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/Python_Intro.pdf|Think Python +To wiki αυτό έγινε για να προσφέρει υποστήριξη για την Python, μια εναλλακτική και ανοιχτή γλώσσα προγραμματισμού που πραγματικά μπορεί κανείς να μάθει να προγραμματίζει σε αυτήν σε 20 λεπτά! Για πιο σοβαρή ενασχόληση με την γλώσσα είναι καλύτερο κάποιος να διαβάσει το [[http://docs.python.org/tut/ | Python Tutorial - Guido van Rossum]]
-Πώς να Σκέφτεσαι σαν Επιστήμονας της Πληροφορικής]] , [[http://aggelid.mysch.gr/pythonbook/|Εισαγωγή στον προγραμματισμό με την Python]], [[https://repository.kallipos.gr/bitstream/11419/2745/2/ALL-KOY.pdf|Εισαγωγή στον Προγραμματισμό με Αρωγό τη Γλώσσα Python]] και [[http://python.org.gr/phocadownload/Tutorials/tutorial_by_example.pdf|Taspython Οδηγός Python Μέσω Παραδειγµάτων]] .+
  
 Αρχικά να πούμε μερικά λόγια για την Python. Αρχικά να πούμε μερικά λόγια για την Python.
  
 Καταρχήν το όνομα δεν προέρχεται από το γνωστό ερπετό της οικογένειας Pythonidae αλλά από κάτι πιο χαρούμενο και προσβάσιμο, τους Άγγλους κωμικούς [[http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Python | Monty Python]]. Καταρχήν το όνομα δεν προέρχεται από το γνωστό ερπετό της οικογένειας Pythonidae αλλά από κάτι πιο χαρούμενο και προσβάσιμο, τους Άγγλους κωμικούς [[http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Python | Monty Python]].
-H Python πρωτοεκδόθηκε από τον Ολλανδό προγραμματιστή Guido van Rossum το 1991αναπτύσσεται ως Ελεύθερο Λογισμικό (free software) και η διαχείρισή της γίνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό [[http://www.python.org/psf/ | Python Software Foundation]]. Ο κώδικας διανέμεται με την άδεια Python Software Foundation License η οποία είναι συμβατή με την [[http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html | GPL - General Public License]].+H Python πρωτοεκδόθηκε από τον Ολλανδό προγραμματιστή Guido van Rossum το 1991 και αναπτύσσεται ως ανοιχτό λογισμικό (free software) και η διαχείρισή της γίνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό [[http://www.python.org/psf/ | Python Software Foundation]]. Ο κώδικας διανέμεται με την άδεια Python   Software Foundation License η οποία είναι συμβατή με την [[http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html | GPL - General Public License]].
  
  
Γραμμή 129: Γραμμή 128:
  60  60
  >>> x/y  >>> x/y
- 0.4166666666666667+ 0.4166666666666669
  
 σημείωση: Θα αναρωτιέστε "τι τα θέλω τόσα δεκαδικά". πράγματι, πιο κάτω θα αναφερθεί ένας τρόπους που κρατάμε όσα θέλουμε. σημείωση: Θα αναρωτιέστε "τι τα θέλω τόσα δεκαδικά". πράγματι, πιο κάτω θα αναφερθεί ένας τρόπους που κρατάμε όσα θέλουμε.
- 
  
  
Γραμμή 140: Γραμμή 138:
 Και μόλις μάθατε πως καλούμε το //module// **math**, το οποίο μας βοηθά να κάνουμε πιο πολύπλοκες πράξεις και υπολογισμούς, όπως να βρούμε τετραγωνικές ρίζες, ημίτονα, εφαπτόμενες κλπ! Και μόλις μάθατε πως καλούμε το //module// **math**, το οποίο μας βοηθά να κάνουμε πιο πολύπλοκες πράξεις και υπολογισμούς, όπως να βρούμε τετραγωνικές ρίζες, ημίτονα, εφαπτόμενες κλπ!
 Το μόνο, λοιπόν, πράγμα που έχετε να κάνετε για να το καλέσετε είναι όταν το χρειαστείτε να γράψετε : Το μόνο, λοιπόν, πράγμα που έχετε να κάνετε για να το καλέσετε είναι όταν το χρειαστείτε να γράψετε :
- import math+    import math
 Τότε ο IDLE αλλάζει γραμμή και έχει καλέσει το **math**. Τότε ο IDLE αλλάζει γραμμή και έχει καλέσει το **math**.
 Εκτός του ότι τώρα μπορούμε να κάνουμε πιο πολύπλοκες και τοπογραφικές πράξεις, είμαστε χαρούμενοι και για τον λόγο ότι, οι αριθμοί που επιστρέφουν από πράξεις που σχετίζονται με το **math** είναι αυτομάτως //float//. Εκτός του ότι τώρα μπορούμε να κάνουμε πιο πολύπλοκες και τοπογραφικές πράξεις, είμαστε χαρούμενοι και για τον λόγο ότι, οι αριθμοί που επιστρέφουν από πράξεις που σχετίζονται με το **math** είναι αυτομάτως //float//.
Γραμμή 160: Γραμμή 158:
 **math.hypot(x, y)** **math.hypot(x, y)**
 Επιστρέφει την υποτείνουσα των κάθετων πλευρών x και y. (καλό ε;) Επιστρέφει την υποτείνουσα των κάθετων πλευρών x και y. (καλό ε;)
- 
- 
  
 =====Λίστα Εκθετικών και Λογαριθμικών Συναρτήσεων===== =====Λίστα Εκθετικών και Λογαριθμικών Συναρτήσεων=====
Γραμμή 174: Γραμμή 170:
  
 **math.pow(x, y)** **math.pow(x, y)**
-Επιστρέφει το x^y. Εδώ να σχολιάσουμε ότι το y, ο εκθέτης, είναι πραγματικός αριθμός και η συνάρτηση αυτή κάνει αυτόν τον υπολογισμό με αναπτύγματα. Αν θέλουμε κάτι απλό όπως math.pow(x, 2) καλύτερα να το γράψουμε ( ( x ) * ( x ) ) ώστε, λόγω απλότητας, να είμαστε  πιο γρήγοροι αλλά και πιο ακριβείς+Επιστρέφει το x^y. 
  
 **math.sqrt(x)** **math.sqrt(x)**
Γραμμή 208: Γραμμή 204:
  
 **e (math.e)**. **e (math.e)**.
- 
  
  
Γραμμή 237: Γραμμή 232:
   aabr=math.pi*aab/200   #metatropi tou aAB apo grad se rad   aabr=math.pi*aab/200   #metatropi tou aAB apo grad se rad
   xb= xa+sab*math.sin(aabr) #ypologismos Xb   xb= xa+sab*math.sin(aabr) #ypologismos Xb
-  yb= ya+sab*math.cos(aabr) #ypologismos Υb+  yb= ya+sab*math.cos(aabr) #ypologismos Xb
   print('To simeio B exei syntetagmenes Xb:', xb, ', Yb:' , yb)   #epistrofi stin o8oni twn timwn Xb, Yb   print('To simeio B exei syntetagmenes Xb:', xb, ', Yb:' , yb)   #epistrofi stin o8oni twn timwn Xb, Yb
  
Γραμμή 254: Γραμμή 249:
   aabr=math.pi*aab/200   #metatropi tou aAB apo grad se rad   aabr=math.pi*aab/200   #metatropi tou aAB apo grad se rad
   xb= xa+sab*math.sin(aabr) #ypologismos Xb   xb= xa+sab*math.sin(aabr) #ypologismos Xb
-  yb= ya+sab*math.cos(aabr) #ypologismos Υb+  yb= ya+sab*math.cos(aabr) #ypologismos Xb
   print('To simeio B exei syntetagmenes Xb: %.3f, Yb: %.3f' %(xb, yb))   #epistrofi stin o8oni twn timwn Xb, Yb   print('To simeio B exei syntetagmenes Xb: %.3f, Yb: %.3f' %(xb, yb))   #epistrofi stin o8oni twn timwn Xb, Yb
  
Γραμμή 272: Γραμμή 267:
   aabr=math.pi*aab/200   #metatropi tou aAB apo grad se rad   aabr=math.pi*aab/200   #metatropi tou aAB apo grad se rad
   xb= xa+sab*math.sin(aabr) #ypologismos Xb   xb= xa+sab*math.sin(aabr) #ypologismos Xb
-  yb= ya+sab*math.cos(aabr) #ypologismos Υb+  yb= ya+sab*math.cos(aabr) #ypologismos Xb
   print('To simeio B exei syntetagmenes Xb: %.3f, Yb: %.3f' %(xb, yb))   #epistrofi stin o8oni twn timwn Xb, Yb   print('To simeio B exei syntetagmenes Xb: %.3f, Yb: %.3f' %(xb, yb))   #epistrofi stin o8oni twn timwn Xb, Yb
- 
  
  
Γραμμή 285: Γραμμή 279:
  
 Ένα παράδειγμα ψευτο-κώδικα θα μπορούσε να είναι αυτό: Ένα παράδειγμα ψευτο-κώδικα θα μπορούσε να είναι αυτό:
- Τι ώρα είναι? +       Τι ώρα είναι? 
- Αν η ώρα είναι ανάμεσα στις 00:00 και 12:00 : +          Αν η ώρα είναι ανάμεσα στις 00:00 και 12:00 : 
-   τύπωσε 'Καλημέρα' +             τύπωσε 'Καλημέρα' 
- Αλλιώς : +          Αλλιώς : 
-   τύπωσε 'καλησπέρα'+             τύπωσε 'καλησπέρα'
  
 Απλό ε? Για να το δούμε και σε πραγματικό κώδικα: Απλό ε? Για να το δούμε και σε πραγματικό κώδικα:
 +
  
   password=input('Speak friend and enter:')   password=input('Speak friend and enter:')
Γραμμή 308: Γραμμή 303:
  
 και ίδιο το υπόλοιπο παράδειγμα) και ίδιο το υπόλοιπο παράδειγμα)
- 
  
  
Γραμμή 349: Γραμμή 343:
           x=x+1           x=x+1
   else:    else: 
-      print ('You failed three times. The gates are closed forever.')+      print 'You failed three times. The gates are closed forever.'
  
 ( Όσοι επιμένετε σε Python2 μην ξεχάσετε την χρήση της raw_input αντί της input. ) ( Όσοι επιμένετε σε Python2 μην ξεχάσετε την χρήση της raw_input αντί της input. )
Γραμμή 414: Γραμμή 408:
 1) βολεύει να γράφουμε χρησιμοποιώντας συναρτήσεις (functions) 1) βολεύει να γράφουμε χρησιμοποιώντας συναρτήσεις (functions)
 2) τα πάντα στην python είναι αντικείμενα (objects) 2) τα πάντα στην python είναι αντικείμενα (objects)
- 
  
  
Γραμμή 446: Γραμμή 439:
     IndexError: list index out of range     IndexError: list index out of range
  
-Όπως καταλάβατε, γράφοντας την λίστα και μέσα σε αγκύλες μια θέση, μας επιστρέφει το συγκεκριμένο στοιχείο της λίστας. Όταν η θέση είναι θετική η Python αρχίζει να μετράει από την αρχή (**ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ**,η αρίθμηση ξεκινάει από το 0,δηλαδή a[0]=1 , a[1]=6 κ.ο.κ) και όταν είναι αρνητικό από το τέλος(a[-1]=9 κτλπ κτλπ)! Σε περίπτωση που ζητήσουμε θέση η οποια δεν υπάρχει μας επιστρέφει IndexError.+Όπως καταλάβατε, γράφοντας την λίστα και μέσα σε αγκύλες μια θέση, μας επιστρέφει το συγκεκριμένο στοιχείο της λίστας. Όταν η θέση είναι θετική η Python αρχίζει να μετράει από την αρχή (ξεκινώντας απο το 0!!) και όταν είναι αρνητικό από το τέλος! Σε περίπτωση που ζητήσουμε θέση η οποια δεν υπάρχει μας επιστρέφει IndexError.
  
  
Γραμμή 523: Γραμμή 516:
     >>>a     >>>a
     [10, 9, 8, 8, 6, 5, 4, 3, 3, 2, 1]     [10, 9, 8, 8, 6, 5, 4, 3, 3, 2, 1]
- 
  
  
 =====Συναρτήσεις===== =====Συναρτήσεις=====
  
-Η ιδέα των συναρτήσεων είναι ιδιαίτερα απλή και εύχρηστη. Μια συνάρτηση είναι ενα block, το οποίο όποτε και όπου το καλείς κάνει πάντα την ίδια δουλειά. Για παράδειγμα, γράφουμε ένα πρόγραμμα, κατά την διάρκεια του οποίου πρέπει να υπολογίζουμε σταδιακά γωνίες διεύθυνσης, αποστάσεις ή συντεταγμένες η προφανής λύση θα ήταν να γαψουμε μια φορά τον κώδικα και όποτε χρειάζεται να υπολογιστεί κάτι απο αυτά να τον κάνουμε copy/paste και να γίνεται η δουλειά μας. Παρόλα αυτά, με τις συναρτήσεις αρκεί να γράψουμε τον κώδικα μια φορα και όποτε τον χρειαζόμαστε να χρησιμοποιούμε την συνάρτηση:+Η ιδέα των συναρτήσεων είναι ιδιαίτερα απλή και εύχρηστη. Μια συνάρτηση είναι ενα block, το οποίο όποτε και όπου το καλείς κάνει πάντα την ίδια δουλειά. Για παράδειγμα, γράφουμε ένα πρόγραμμα, κτα την διάρκεια του οποίου πρέπει να υπολογίζουμε σταδιακά γωνίες διεύθυνσης, αποστάσεις ή συντεταγμένες η προφανής λύση θα ήταν να γαψουμε μια φορά τον κώδικα και όποτε χρειάζεται να υπολογιστεί κάτι απο αυτά να τον κάνουμε copy/paste και να γίνεται η δουλειά μας. Παρόλα αυτά, με τις συναρτήσεις αρκεί να γράψουμε τον κώδικα μια φορα και όποτε τον χρειαζόμαστε να χρησιμοποιούμε την συνάρτηση:
  
 Γράφω εδω έναν ψευδοκώδικα για να δείτε τι εννοώ Γράφω εδω έναν ψευδοκώδικα για να δείτε τι εννοώ
python.1578578125.txt.gz · Τελευταία τροποποίηση: 2020/11/21 09:52 (εξωτερική τροποποίηση)