Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


oopython

Σύγκριση εκδόσεων

Εδώ βλέπετε τις διαφορές μεταξύ της επιλεγμένης έκδοσης και της τρέχουσας έκδοσης της σελίδας.

Σύνδεσμος σε αυτή την προβολή διαφορών.

Προηγούμενος έλεγχος και από τις δύο πλευρές Προηγούμενη αναθεώρηση
Επόμενη αναθεώρηση
Προηγούμενη αναθεώρηση
oopython [2010/08/01 15:11]
Sairin_Lote
oopython [2023/02/08 12:09] (τρέχουσα)
chiossif [1ο Παράδειγμα]
Γραμμή 7: Γραμμή 7:
 ==== Ιστορική αναδρομή στις μεθόδους προγραμματισμού ==== ==== Ιστορική αναδρομή στις μεθόδους προγραμματισμού ====
  
-Στην αρχή (έως την δεκαετία του 1960) κυριαρχούσε ο[[http://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_code|γραμμικός τρόπος προγραμματισμού]]. Οι προγραμματιστές έγραφαν τις εντολές τους στην σειρά και όποτε χρειαζόταν μια διακλάδωση τότε χρησιμοποιούσαν την εντολή GOTO. Ο κώδικας ήταν συμπαγής εξαιρετικά γρήγορος αλλά είχε τεράστια μειονεκτήματα ιδίως στην δυνατότητα διαχείρισης, συντήρησης και εκσφαλμάτωσης του. Κύριες γλώσσες γραμμικού προγραμματισμού είναι η Assembly και άλλες γλώσσες της εποχής όπως η Basic και η Fortran V.+Στην αρχή (έως την δεκαετία του 1960) κυριαρχούσε ο γραμμικός τρόπος προγραμματισμού ( http://en.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_code ). Οι προγραμματιστές έγραφαν τις εντολές τους στην σειρά και όποτε χρειαζόταν μια διακλάδωση τότε χρησιμοποιούσαν την εντολή GOTO. Ο κώδικας ήταν συμπαγής εξαιρετικά γρήγορος αλλά είχε τεράστια μειονεκτήματα ιδίως στην δυνατότητα διαχείρισης, συντήρησης και εκσφαλμάτωσης του. Κύριες γλώσσες γραμμικού προγραμματισμού είναι η Assembly και άλλες γλώσσες της εποχής όπως η Basic και η Fortran V.
  
 Την δεκαετία του 1970 επικράτησε ο δομημένος προγραμματισμός ( http://en.wikipedia.org/wiki/Structured_programming ) ο οποίος κατάργησε την χρήση του GOTO. Αυτό επετεύχθη με την δημιουργία των προγραμματιστικών μονάδων δηλαδή των δομών και των υποπρογραμμάτων. Κάθε φορά που απαιτείται μια πρόσθετη εργασία αντί της διακλάδωσης επιλέγεται η χρήση μιας ομάδας εντολών σαφώς διακριτών από τις υπόλοιπες. Αυτές οι ομάδες είτε είναι τμήματα εντολών ελέγχου ή επανάληψης είτε είναι υποπρογράμματα. Περιέχουν δε οποιοδήποτε πλήθος ή συνδυασμό άλλων εντολών. Γλώσσες δομημένου προγραμματισμού οι οποίες παραμένουν έως σήμερα είναι η C και η Pascal. Την δεκαετία του 1970 επικράτησε ο δομημένος προγραμματισμός ( http://en.wikipedia.org/wiki/Structured_programming ) ο οποίος κατάργησε την χρήση του GOTO. Αυτό επετεύχθη με την δημιουργία των προγραμματιστικών μονάδων δηλαδή των δομών και των υποπρογραμμάτων. Κάθε φορά που απαιτείται μια πρόσθετη εργασία αντί της διακλάδωσης επιλέγεται η χρήση μιας ομάδας εντολών σαφώς διακριτών από τις υπόλοιπες. Αυτές οι ομάδες είτε είναι τμήματα εντολών ελέγχου ή επανάληψης είτε είναι υποπρογράμματα. Περιέχουν δε οποιοδήποτε πλήθος ή συνδυασμό άλλων εντολών. Γλώσσες δομημένου προγραμματισμού οι οποίες παραμένουν έως σήμερα είναι η C και η Pascal.
  
 Τέλος από την δεκαετία του 1990 και μετά άρχισε να κυριαρχεί ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός ( http://en.wikipedia.org/wiki/Object-oriented_programming ). Τώρα οι "ομάδες" του δομημένου ονομάστηκαν κατηγορίες-τάξεις-κλάσεις και εκτός από εντολές (αλγόριθμους) περιέχουν και μεταβλητές (δεδομένα). Στο πλαίσιο λειτουργιών ενός αντικειμένου (ή καλύτερα μιας κατηγορίας) συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μέθοδοι (αλγόριθμοι) που το αφορούν με την μορφή υποπρογραμμάτων όσο και τα δεδομένα (μεταβλητές) που το περιγράφουν. Κάθε αντικείμενο είναι η στιγμιαία έκφραση μιας κατηγορίας και περιλαμβάνει το δικά του χαρακτηριστικά στις μεταβλητές της κατηγορίας του και δικαίωμα χρήσης των υποπρογραμμάτων-μεθόδων της. Σήμερα κύριες γλώσσες αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού είναι η C++, η Python και η Java.  Τέλος από την δεκαετία του 1990 και μετά άρχισε να κυριαρχεί ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός ( http://en.wikipedia.org/wiki/Object-oriented_programming ). Τώρα οι "ομάδες" του δομημένου ονομάστηκαν κατηγορίες-τάξεις-κλάσεις και εκτός από εντολές (αλγόριθμους) περιέχουν και μεταβλητές (δεδομένα). Στο πλαίσιο λειτουργιών ενός αντικειμένου (ή καλύτερα μιας κατηγορίας) συμπεριλαμβάνονται τόσο οι μέθοδοι (αλγόριθμοι) που το αφορούν με την μορφή υποπρογραμμάτων όσο και τα δεδομένα (μεταβλητές) που το περιγράφουν. Κάθε αντικείμενο είναι η στιγμιαία έκφραση μιας κατηγορίας και περιλαμβάνει το δικά του χαρακτηριστικά στις μεταβλητές της κατηγορίας του και δικαίωμα χρήσης των υποπρογραμμάτων-μεθόδων της. Σήμερα κύριες γλώσσες αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού είναι η C++, η Python και η Java. 
- 
-==== Βασικές Έννοιες==== 
- 
-Κεντρική ιδέα στον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό είναι η **κλάση (class)**, μία αυτοτελής και αφαιρετική αναπαράσταση κάποιας κατηγορίας αντικειμένων, είτε φυσικών αντικειμένων του πραγματικού κόσμου είτε νοητών, εννοιολογικών αντικειμένων, σε ένα περιβάλλον προγραμματισμού. Πρακτικώς είναι ένας τύπος δεδομένων, ή αλλιώς το προσχέδιο μίας δομής δεδομένων με δικά της περιεχόμενα, τόσο μεταβλητές όσο και διαδικασίες. Τα περιεχόμενα αυτά δηλώνονται είτε ως δημόσια (public) είτε ως ιδιωτικά (private), με τα ιδιωτικά να μην είναι προσπελάσιμα από κώδικα εκτός της κλάσης. Οι διαδικασίες των κλάσεων συνήθως καλούνται μέθοδοι (methods) και οι μεταβλητές τους γνωρίσματα (attributes) ή πεδία (fields). Μία κλάση πρέπει ιδανικά να είναι εννοιολογικά αυτοτελής, να περιέχει δηλαδή μόνο πεδία τα οποία περιγράφουν μία κατηγορία αντικειμένων και δημόσιες μεθόδους οι οποίες επενεργούν σε αυτά όταν καλούνται από το εξωτερικό πρόγραμμα, χωρίς να εξαρτώνται από άλλα δεδομένα ή κώδικα εκτός της κλάσης, και επαναχρησιμοποιήσιμη, να αποτελεί δηλαδή μαύρο κουτί δυνάμενο να λειτουργήσει χωρίς τροποποιήσεις ως τμήμα διαφορετικών προγραμμάτων. 
- 
-**Αντικείμενο (object)** είναι το στιγμιότυπο μίας κλάσης, δηλαδή αυτή καθαυτή η δομή δεδομένων (με αποκλειστικά δεσμευμένο χώρο στη μνήμη) βασισμένη στο «καλούπι» που προσφέρει η κλάση. Παραδείγματος χάρη, σε μία αντικειμενοστρεφή γλώσσα προγραμματισμού θα μπορούσαμε να ορίσουμε κάποια κλάση ονόματι BankAccount, η οποία αναπαριστά έναν τραπεζικό λογαριασμό, και να δηλώσουμε ένα αντικείμενο της με όνομα MyAccount. Το αντικείμενο αυτό θα έχει δεσμεύσει χώρο στη μνήμη με βάση τις μεταβλητές και τις μεθόδους που περιγράψαμε όταν δηλώσαμε την κλάση. Έτσι, στο αντικείμενο θα μπορούσε να περιέχεται ένα γνώρισμα Balance (=υπόλοιπο) και μία μέθοδος GetBalance (=επέστρεψε το υπόλοιπο). Ακολούθως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα ένα ή περισσότερα αντικείμενα της ίδιας κλάσης τα οποία θα είναι διαφορετικές δομές δεδομένων (διαφορετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στο παράδειγμα). Ας σημειωθεί εδώ πως τα αντικείμενα μίας κλάσης μπορούν να προσπελάσουν τα ιδιωτικά περιεχόμενα άλλων αντικειμένων της ίδιας κλάσης. 
- 
-**Ενθυλάκωση δεδομένων (data encapsulation)** καλείται η ιδιότητα που προσφέρουν οι κλάσεις να «κρύβουν» τα ιδιωτικά δεδομένα τους από το υπόλοιπο πρόγραμμα και να εξασφαλίζουν πως μόνο μέσω των δημόσιων μεθόδων τους θα μπορούν αυτά να προσπελαστούν. Αυτή η τακτική παρουσιάζει μόνο οφέλη καθώς εξαναγκάζει κάθε εξωτερικό πρόγραμμα να φιλτράρει το χειρισμό που επιθυμεί να κάνει στα πεδία μίας κλάσης μέσω των ελέγχων που μπορούν να περιέχονται στις δημόσιες μεθόδους της κλάσης. 
- 
-**Αφαίρεση δεδομένων** καλείται η ιδιότητα των κλάσεων να αναπαριστούν αφαιρετικά πολύπλοκες οντότητες στο προγραμματιστικό περιβάλλον. Μία κλάση αποτελεί ένα αφαιρετικό μοντέλο κάποιας κατηγορίας αντικειμένων. Επίσης οι κλάσεις προσφέρουν και αφαίρεση ως προς τον υπολογιστή, εφόσον η καθεμία μπορεί να θεωρηθεί ένας μικρός και αυτάρκης υπολογιστής (με δική του κατάσταση, μεθόδους και μεταβλητές). 
- 
-**Κληρονομικότητα (inheritance)** ονομάζεται η ιδιότητα των κλάσεων να επεκτείνονται σε νέες κλάσεις, ρητά δηλωμένες ως κληρονόμους (υποκλάσεις ή 'θυγατρικές κλάσεις'), οι οποίες μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν τις μεταβιβάσιμες μεθόδους και ιδιότητες της γονικής τους κλάσης αλλά και να προσθέσουν δικές τους. Στιγμιότυπα των θυγατρικών κλάσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπου απαιτούνται στιγμιότυπα των γονικών (εφόσον η θυγατρική είναι κατά κάποιον τρόπο μία πιο εξειδικευμένη εκδοχή της γονικής), αλλά το αντίστροφο δεν ισχύει. Παράδειγμα κληρονομικότητας είναι μία γονική κλάση Vehicle (=Όχημα) και οι δύο πιο εξειδικευμένες υποκλάσεις της Car (=Αυτοκίνητο) και Bicycle (=Ποδήλατο), οι οποίες λέμε ότι "κληρονομούν" από αυτήν. Πολλαπλή κληρονομικότητα είναι η δυνατότητα που προσφέρουν ορισμένες γλώσσες προγραμματισμού μία κλάση να κληρονομεί ταυτόχρονα από περισσότερες από μία γονικές. Από μία υποκλάση μπορούν να προκύψουν νέες υποκλάσεις που κληρονομούν από αυτήν, με αποτέλεσμα μία ιεραρχία κλάσεων που συνδέονται μεταξύ τους "ανά γενιά" με σχέσεις κληρονομικότητας. 
  
 ==== 1ο Παράδειγμα  ==== ==== 1ο Παράδειγμα  ====
Γραμμή 34: Γραμμή 22:
   # -*- coding: UTF-8 -*-   # -*- coding: UTF-8 -*-
   #Filename: cycle.py - 1ο/3 μέρη - 1η έκδοση   #Filename: cycle.py - 1ο/3 μέρη - 1η έκδοση
 +  
 +  from math import pi # θα το χρειαστούμε στον υπολογισμό περιμέτρου
 +  
   class cycle:   class cycle:
   '''Αυτή είναι η κατηγορία του κύκλου'''   '''Αυτή είναι η κατηγορία του κύκλου'''
Γραμμή 44: Γραμμή 35:
  
 Με την εντολή class ορίζουμε την νέα κατηγορία αντικειμένων cycle. Με την εντολή class ορίζουμε την νέα κατηγορία αντικειμένων cycle.
-Η μέθοδος __init__ (Προσοχή! Δεσμευμένο όνομα) εκτελείται με ΚΑΘΕ δήλωση ενός αντικειμένου κύκλου. self είναι ΠΑΝΤΑ το πρώτο όρισμα και αντιπροσωπεύει το κάθε αντικείμενο. Η διαδικασία αυτή ορίζει την ακτίνα ενός κύκλου rad ενώ αν δεν υπάρχει τιμή βάζει 1. +Το υποπρόγραμμα __init__ (Προσοχή! Δεσμευμένο όνομα) είναι το υποπρόγραμμα το οποίο εκτελείται με ΚΑΘΕ δήλωση ενός αντικειμένου κύκλου. self είναι ΠΑΝΤΑ το πρώτο όρισμα και αντιπροσωπεύει το κάθε αντικείμενο. Η διαδικασία αυτή ορίζει την ακτίνα ενός κύκλου rad ενώ αν δεν υπάρχει τιμή βάζει 1. 
-Η μέθοδος perimeter υπολογίζει και επιστρέφει την περίμετρο ενός κύκλου.+Το υποπρόγραμμα perimeter υπολογίζει και επιστρέφει την περίμετρο ενός κύκλου.
  
 Για να δούμε και 2-3 εντολές χρήσης: Για να δούμε και 2-3 εντολές χρήσης:
Γραμμή 172: Γραμμή 163:
  
 Καλό αντικειμενοστραφή κώδικα με Python. Καλό αντικειμενοστραφή κώδικα με Python.
- 
-====Βιβλιογραφία==== 
-[[http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%AE%CF%82_%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82#.CE.88.CE.BD.CE.BD.CE.BF.CE.B9.CE.B5.CF.82 | Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός - Wikipedia]] 
oopython.1280675466.txt.gz · Τελευταία τροποποίηση: 2020/11/21 09:52 (εξωτερική τροποποίηση)